Nak beli rumah ke? siri 1

Semua orang yang sudah berkeluarga pasti ingin memiliki rumah sendiri kan?. Rasa letih dengan rumah sewa, susah nak buat apa apa lepas tu kena plak tuan rumah yang berkira.Di tambah lagi dengan rumah sewa tu plak banyak problem. Masalah jenayah la, kecurian la atau pun parking yang memboringkan. Hari hari balik keje mau parking pun susah!. Letak kereta x payah tarik handbrek. Pagi esok plak masa nak gi keje, keta kita kena block.Tolak keta tu plak nak alih.

Rupa rupanya nak beli rumah bukan lah satu sesi yang mudah seperti kita nak membeli motor atau kereta. Banyak benda yang kita perlu tahu lah!. Mula mula sekali nak mencari rumah fikir dulu kemampuan kita dari segi kewangan. Dah jumpa rumah yang di minati , kena la sediakan (1)deposit 10 peratus. Ini adalah kebiasaan kalau nak beli rumah guna housing loan.Bank hanya beri loan 90% je. Kalau rumah tu berharga 150 ribu, kena la ada 15 ribu bro. So masa  bujang la nak mengumpul modal tu. Senang bila dah kawin boleh la nak beli rumah.So apa apa hal , korang (2)simpan duit sampai lebih 10 ribu mulai dari sekarang jika ingin nak beli rumah nanti.

Ok La,nanti aku sambung lagi. Bukan semua orang suka baca panjang berjela jela. JUMPA LAGI

Komen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *