Pengalaman menggunakan Celcom Post Paid

ARTIKEL LAMA INI TIDAK LAGI RELEVAN UNTUK 2016
Ini ialah satu luahan perasaan dari seorang pengguna baru celcom postpaid.
Sebulan yang lepas, oleh kerana terpengaruh dengan cerita cerita orang orang di sekeliling,  saya telah menukar ‘switch’ maxis kepada celcom postpaid menggunakan nombor maxis yang lama. Ramai yang mengatakan celcom lebih murah bayarannya berbanding maxis. Ini berdasarkan purata bayaran bulanan saya dan isteri yang mencecah RM150 sebulan.
Saya memilih untuk menggunakan celcom 50 manakala isteri pula menggunakan celcom 15. Tidak sampai 3 minggu kami menggunakan servis mereka yang dikatakan murah itu, bil sudah pun mencecah RM 80, begitu juga isteri saya mencecah RM100 .Jika di campur keduanya ia sudah  berjumlah RM180! dan bayarannya  lebih mahal berbanding menggunakan Maxis sebelum ini. Pada ketika entri ini di tulis, akaun saya dan isteri telah pun di sekat kerana masih belum melunaskan  bil tersebut yang berjumlah lebih RM200.
Pada ketika saya menggunakan Maxis mereka tidak pernah memotong perkhidmatan saya, dengan sesuka hati walaupun kerap membayar lewat. Keistimewaan MAXIS ialah jika kita tak cukup duit untuk membayar penuh bil , kita boleh membayar sebahagian  dari jumlah bil tersebut.
Saya rasa sangat terhina dengan tindakan Celcom.Antara sebabnya:
1.    Kami ialah pengguna baru.
2. Bayaran tunggakan cuma bil bulanan terkini dan bukannya tunggakan 2-3 bulan.Semasa menggunakan Maxis bil kami pernah mencecah lebih RM300 dan kami telah menjelaskannya biarpun terlewat.
3. Kami sanggup menukar akaun MAXIS kononnya untuk mendapatkan servis yang lebih baik dan murah tetapi kami rasa di hina sebegini.
4. Kami mampu bayar. Cuma mahu tunggu gaji bulanan.
Apa tindakan saya seterusnya?
1. Saya akan berpatah balik ke MAXIS (yang kami dah guna sejak 2008 lagi) semula. Menurut wakil dari Booth Maxis di JJ Wangsa Maju mengatakan tidak ada sebarang bayaran jika mahu kembali kepada MAXIS.
2. Saya sangat terhina, jadi saya cadangkan kepada sesiapa nak bertukar atau memohon servis Celcom postpaid fikir dulu. Jika anda terlewat bayar, anda akan di hubungi oleh pihak  Celcom callservis dan menerima SMS dan email tentang hal bil yang belum di jelaskan  dan ugutan akan menyekat  talian padahal ia cuma bil bulanan terkini dan bukannya tunggakan . Berbanding MAXIS yang tidak pernah berbuat atau menghubungi saya jika saya terlewat membayar bil bulanan semasa.
Komen
8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *