Percutian Keluarga Ke Tanah Tinggi Cameron Highlands

Rasanya setiap orang di Malaysia  pasti mengetahui suatu tempat percutian yang diberi nama Cameron Highlands. Masa kecil dulu pemahaman saya tentang  Cameron Highland ialah tempat itu sangat sejuk seperti negara Eropah
.

Kali pertama  saya menjejak kaki ke Tanah Tinggi  Cameron hanyalah ketika berumur 29 tahun. Itupun semasa percutian bulan madu. Kali kedua saya datang lagi dengan membawa anak, isteri,adik dan pembantu rumah.

 

TIPS PERCUTIAN KE CAMERON HIGHLANDS

1. Seeloknya pergi bukan pada musim cuti sekolah atau cuti perayaan. Kenapa?
+ harga jualan produk berlipat ganda daripada harga asal.
+ sukar untuk dapat parking kereta.
+ kebanyakan hotel penuh dan harga juga lebih mahal.
+ kurang privasi.
.
2. Jika anda mahu membeli buah, sayuran, teh dan lain-lain sebagai buah tangan, belilah di kawasan S corner. Ada sign board S Corner sebelum menuruni bukit di situ. Di sini berderetan kedai dan gerai yang sangat murah berbanding di tempat-tempat lain seluruh Cameron Highlands.
.
Anda boleh dapat buah strawberi yang besar dan manis sebanyak 5 pek dengan harga semurah RM10 berbanding jika anda beli di kawasan lain, mungkin hanya 3 pek dengan harga RM10.
.
Anda boleh beli teh uncang dengan harga RM5 sekotak. Kalau beli banyak, boleh dapat murah lagi jika anda bijak mengayat.
.
Puan Fadillah Nur pernah beli 20 kotak teh uncang dengan harga RM100, kemudian dapat percuma sekotak strawberry white coffe.
.
Sayuran segar dan gemuk di sini cuma RM10 bagi 8 pek yang anda boleh pilih.
.
3. Kalau mahu makan nasi berlauk dengan porsi yang kenyang, lauk yang sedap, harga yang memuaskan, cari di Tanah Rata. Berdekatan sebelah terminal bas Cameron. Nama kedai Kak Yam, ada banner yang besar boleh nampak.
.
4. Cari hotel di sekitar tanah rata. Berhampiran kedai makan Kak Yam itu juga. Park kereta dulu, kemudian jalan kaki untuk buat survey. Biasanya backpackers suka menginap di hotel seperti itu.
.
Kalau datang bersama anak-anak kecil, ada bilik yang sesuai pada kadar harga RM80 dengan kemudahan yang baik.
             Kredit
          – Puan Fadillah Nur
             di tulis semula Raisul Fadhla Safiruddin

 

Komen
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *