Resepi buat rendang tok paling sedap in town

Rendang Tok sedap di makan bersama Ketupat, Nasi Himpit atau Lemang

Hari Raya tahun ni aku ada buat open house kecil kecilan. Biasalah aku lah yang biasa masak untuk famili aku. Ramai yang makan masa tu memuji kesedapan Rendang Tok yang aku masak. Sebenarnya aku pun tak tahu sedap ke tak. Resepi ni pun aku ambik dari blog my resepi. Kalau nak cuba masak rendang tok ikutlah resepi yang aku buat ni.




Resepi Rendang Tok

1 kilo daging batang pinang

Bahan Bahan Kisar 
1 camca jintan manis
1 camca jintan putih
Biji Ketumbar 1 sudu kecil
Buah Keras 2 biji
Halia sebesar ibu jari
Bawang Merah kecil 6 biji
Bawang putih 4 ulas
lengkuas  sebesar ibu jari
Cili Kering (10 helai)
Lada Hitam (1 sudu kecil)
Serai 6-8 ulas

Bahan Tumis
Kulit kayu manis (2 batang)
bunga lawang

Bahan Bahan Lain


Gula Merah 3 sudu
Gula Melaka separuh dari sebatang
kerisik 2 peket kecil
Garam secukup rasa

Cara Memasak

1. Kisar bahan bahan kisar tadi
2. Gaul bahan bahan kisar dengan 1 kilo daging
   dan perap (1 malam lagi baik)
3. Tumis bahan bahan kisar tadi  bersama bunga lawang dan kayu manis
   sehingga keluar minyak
4. Masukkan daging yang telah di perap ke dalam kuali
5. Masukkan santan
6. Masukkan Gula Merah
7. Masak hingga betul kering
8. Masukkan garam dan ajinamoto secukup rasa
9. Hidangkan…

Komen

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *