Beri Salam Lah dapat Pahala

Pagi tadi aku berbual dengan kawan aku seorang ustaz. Beliau bercerita tentang perangai orang arab semasa belajar di Maghribi. Walaupun kita biasa hanya mendengar sisi negatif orang arab , ada juga amalan baik bangsa Arab ini yang patut kita amalkan di Malaysia. Kau tau tak orang Arab ni terbiasa dengan amalan memberi salam semasa berselisih di jalanan walaupun dengan orang yang mereka tak kenal?. Bukan macam kau, buat buat tak nampak tunduk pandang ke bumi. Pahala pun tak nak.

“Asalamualaikum,.. Kaifa Halukum” sapaan salam yang menjadi amalan mereka.

 

“Asalamualaikum..apa khabar”

 

Balik ke Malaysia ustaz terbiasa dengan sapaan salam. Jumpa orang Islam di jalanan tak lekang ustaz menegur dan memberi salam. Mula mula je ustaz buat macam tu lama lama dia rasa janggal.Tau kenapa?. Yalah di Malaysia ni lain. Orang Islam cuma memberi salam kepada orang yang dia kenal je.Kalau tak kenal?..Kirim salam jelah kot.

Ustaz cerita lagi, jiran sebelah rumah dia seorang lelaki Cina.  Setiap pagi sebelum ke tempat kerja jika berselisih, lelaki cina ini pun menyapa good morning kepada ustaz. Kau dengan jiran kau?sesama Islam berapa kali agaknya ucap salam?.

Memberi salam kan Sunnah nabi?.

Kau pun dah pernah belajar kan?. Tau kan?. Bahawasanya memberi salam tu amalan Sunnah?.Habis tu?.Kata sayang Rasullullah. Pakai baju tshirt I Love Rasullulah. Pergi zikir Ya Hanana, Amalan nabi yang mudah macam ni pun kau jarang jarang buat.Hmm

Aku nak share beberapa hadis tentang amalan memberi salam. Kalau salah. Pm tepi

Di antaranya adalah seperti di bawah.

  • Hadis riwayat Abu Hurairah ra., ia berkata:Nabi Muhammad SAW telah bersabda: “Manusia yang terdekat dengan Allah SWT ialah mereka yang memulakan memberi salam.
  • Rasulullah saw. bersabda: Ada lima kewajiban bagi seorang muslim terhadap saudaranya yang muslim; menjawab salam, mendoakan orang yang bersin, memenuhi undangan, menjenguk orang sakit dan mengiring jenazah. (Shahih Muslim No.4022)

 

 

Komen

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *