Category Archives: bisnes

Usahawan Masa Kini Perlukan Google Adwords

google-adwords-malaysiaSebenarnya aku bukanlah pakar dalam bidang SEO ataupun google adwords. Cuma apabila beberapa orang terdekat bertanya tentang dunia pemasaran internet aku rasa perlu untuk menulis secara asas tentang tajuk di atas. Pengalaman singkat aku mengusahakan perniagaan kecil kecilan menggunakan kekuatan carian google membuat pengalaman itu boleh dikongsi.

Untuk makluman ,artikel ini tidak sesuai bagi mereka yang pakar bagi kedua bidang di atas. Ini hanya untuk membuka mata usahawan yang baru meneroka pemasaran di internet melakukan pemasaran di internet dengan cara yang betul.

Ramai di kalangan usahawan telah sedar bahawa dunia internet adalah penting dalam perniagaan. Ramai di antara mereka mula memasarkan perkhidmatan mereka dengan membina blog,membina portal perniagaan dan juga hebahan melalui media sosial sebagai senjata utama.

Malangnya kerana kurangnya ilmu, blog dan portal yang mereka hasilkan tidak tersenarai pun di laman carian . Sekiranya tersenarai sekalipun ia hanya berada di laman kedua dan ketiga yang tidak memberi impak kepada jualan.

Bagi mereka yang tidak kenal SEO, SEO adalah akronim bagi Search Engine Optimization. Ia kekuatan utama bagi memudahkan portal dan blog yang dibina berada di carian google.

Google merupakan enjin carian yang telah menguasai hampir 90% pengguna internet di dunia berbanding enjin carian lain seperti Yahoo,Bing dan lain lain lagi.

Menurut kajian, pencari maklumat di laman google  hanya mencari maklumat di senarai teratas carian tersebut. Ini bermakna blog atau portal anda tidak memberi apa apa jualan kepada anda sekiranya portal jualan anda berada di page kedua dan ketiga. Sia sia sahaja kan?. Sia sia daripada segi kos dan masa membina portal jualan yang beratus ratus ringgit.

Ada banyak faktor membolehkan laman yang dihasilkan berada di halaman utama carian. Menurut beberapa pakar SEO , terdapat lebih 200 faktor berkaitan SEO. Antaranya seperti pautan yang berkualiti dari laman laman lain terutamanya pautan dari laman yang berkredibiliti, usia laman termasuk pelbagai lagi yang berkait dengan algorithm google. Untuk mengupas tajuk SEO secara mendalam perlukan berguru dengan pakar pakar SEO Malaysia seperti Wan Mus yang telah diiktiraf oleh Google sebagai google Partner di Malaysia.

TIDAK MAHIR SEO?, GOOGLE ADWORDS PILIHANNYA

Jangan risau jika anda tidak mahir SEO. Sebenarnya anda ada pilihan. Selain SEO ada satu lagi istilah yang jarang diketahui oleh orang ramai namun mula menjadi perhatian. Istilah ini yang di panggil SEM iaitu Search Engine Marketing yang turut dikuasai oleh google.

Kuasa google ini menjadikan pemasaran di internet tidak lagi bergantung sepenuhnya kepada SEO tetapi SEM ini menjadi jalan pintas untuk memasarkan barang dan perkhidmatan ke dalam dunia internet.

Google menawarkan perkhidmatan google adwords sebagai alternatif kepada mereka yang kurang arif tentang SEO tetapi ingin menjadikan perniagaan mereka dijumpai di internet.

Pernah buka Youtube kan?, perasan atau tidak ada iklan muncul di awal video?begitu juga semasa anda melayari blog saya ini, ada terjumpa berbagai iklan di atas atau di dalam artikel ini?. Sekiranya anda lihat dan sedar sebenarnya apa yang saya terangkan itu adalah sebahagian dunia pengiklanan yang di tawarkan oleh google adwords. Oleh yang demikian tentu sekarang ini anda akan berkata wow! kerana baru terbuka mata betapa berpengaruhnya google adwords.

Sudah tentu kekangan utama dalam beriklan adalah kos. Cuma anda kena tanya diri semula berapa target yang anda ingin hasilkan dalam jualan. Kaji adakah dengan kaedah pemasaran yang anda lakukan ketika ini mampu mencapai matlamat tersebut?. Sekiranya anda sanggup berkorban melabur dalam beberapa ratus ringgit untuk pengiklanan google adwords tidak mustahil jualan yang anda akan hasilkan boleh membayar semula kos tersebut.

Kos yang diperlukan dalam google adwords ada banyak pilihan. Bergantung kepada bajet yang mampu atau sanggup dilaburkan oleh anda sebagai seorang usahawan.

Sekian dulu untuk artikel pertama aku berkenaan dengan google adwords. Sekiranya nanti aku ada ilmu baru tentang perkara berkaitan SEO dan SEM aku aku kupas dalam artikel lain. Terima kasih kerana membaca sehingga habis.

 

aiskrim-sedap

Mengapa ramai warga asing suka jual aiskrim?

aiskrim sedap
Meniaga aiskrim memang menguntungkan.
Semasa melayari facebook baru baru ini aku terbaca satu iklan menarik tentang kursus membuat aiskrim.
Penulis iklan menceritakan tentang mengapa warga asing Myanmar,Pakistan dan Bangla suka meniaga aiskrim  walaupun mereka ini tidak fasih pun berbahasa melayu.
Rupa rupanya ada sebab mengapa mereka ini suka meniaga aiskrim .Antara alasan mengapa melakukan bisnes jual aiskrim ini ialah kerana ia mudah dan menguntungkan.
Modal runcitnya dikatakan rendah contohnya dengan hanya modal RM20 peniaga aiskrim boleh dapat sehingga RM 200.Margin untung yang tinggi hingga mencecah beratus ratus peratus memang selama ini tidak ramai yang tahu,
Menjual dan membuat aiskrim ni juga sebenarnya tidak perlukan kemahiran yang tinggi.
KEMUSYKILAN MENIAGA AISKRIM 
Mungkin banyak kemusykilan yang buatkan anda terhenti seketika untuk mulakan perniagaan Aiskrim ni kan?
“Orang kata nak berniaga ni kena ada ilmu. Kalau tak de memang lambat sikit nak berjaya. Dekat mana nak tahu ilmu tu?”
“Tak akan aku nak jadi bangla pulak. Pergi round dekat taman permainan. Buatnya jiran aku nampak, fuh malu beb…”
“Untung ke bisnes aiskrim ni? Nak jual dekat mana? Macam mana boleh dapat sampai RM5k sebulan tu?
“Nak jual aiskrim mesti kena tahu resepinya. Cara buatnya, mana nak dapat semua resepi tu?… ais krim Malaysia 20 sen tahu lah aku buat..”
“Daripada segi cerita, memang minat dah ni… tapi apa langkah pertamanya? Macam mana nak mula? Nak kena buat apa dulu?”
Berapa modal mulakan bisnes ais krim ni? … Apa barang kena beli? Guna mesin apa? Bagaimana cara prosesnya?”
Untuk menjawab semua persoalan di atas klik je link di bawah
daftar-uber-Malaysia

Part Time Sebagai Pemandu Uber: Daftar Sekarang

Part Time Sebagai Pemandu Uber Semakin ramai yang sudah mula berminat mendaftar diri sebagai pemandu Uber.


Komisen yang didapati daripada kereta Uber bukan sedikit. Boleh tahan jugalah. Ini bukan sistem MLM. Bukan Skim Cepat Kaya. 

DAFTAR SEBAGAI PEMANDU UBER KLIK

apa-itu-uber

Pekerjaan baru ini hanya memerlukan sedikit masa terluang dan kerajinan.Kalau tak rajin tak boleh juga kan?. Ramai yang dah melakukannya.Mereka dapat paling kurang RM 100-200 sehari hanya dengan menjadi pemandu Uber secara separuh masa. Bagaimana caranya?.Sebelum menjadi pemandu Uber apa yang kita perlu tahu ialah:

1. Kereta tidak lebih 8 tahun.
2. Mempunyai telefon pintar dan data internet. 
3. Mempunyai lesen memandu. 
4. Tahu jalan sekitar Kuala Lumpur atau sekiranya tidak cukup arif sekadar pandai menggunakan aplikasi Waze pun memadai. 

Senang je kan untuk menjadi pemandu Uber. Jadi apa tunggu lagi. 

Kongsikan Link ini kepada kawan kawan yang teringin menjadi pemandu Uber.. 
http://ubr.to/2aQ0aId

SEDIKIT PERKONGSIAN MENGENAI UBER DI LAMAN WEB UBER MALAYSIA

WHAT IS UBER?
Uber is a smartphone app that makes
it easy to get paid for driving your own car. It’s simple to use. When you want
to make money just turn on the app and pick up riders. You’ll see how much you
made after every ride and you’ll get paid weekly.
WHY DRIVE UBER?
Flexible Schedule
No set hours. Day or night, you’ll
always start & stop on your time.
Automatic GPS
navigation
Get clear directions around town with
easy to follow turn-by-turn navigation.
All riders are
registered
Every rider is rated by driver-partners
like you. You’ll always know the name & rating of your passengers.
Make money when you
want
You’re the boss. You get to decide
how often you want to drive and earn.
Partner discounts
Save on gas, auto maintenance, phone
plans, and more with special Uber partner rewards where available.
End-to-end
insurance coverage
Get industry-leading coverage with
$1M of commercial auto insurance on every rideshare trip.

WHAT IS REQUIRED TO DRIVE WITH UBER?
You: At least 21 years
old, have a clean driving record, and must pass a background check.
Your Vehicle: In great
condition and has at least 4-doors. No car? We can help you get one where
available.
Your Phone: iPhone 4s or
newer, Android 2013 or newer. No phone? We’ll help you get one.