Tag Archives: longkai

kemalangan-kereta

Pengalaman berhadapan Si Longkai

Sudah viral dalam media sosial pengalaman ramai pemilik kereta yang berhadapan dengan kumpulan penarik kereta yang dipanggil longkai.
Pemilik kereta yang berhadapan dengan kemalangan yang disebabkan oleh kenderaan lain sebenarnya mempunyai hak untuk menuntut insuran kenderaan yang dinamakan claim loss of use’. 

Namun semasa proses tuntutan ini , pemilik kenderaan perlu menghantar kenderaan mereka yang mengalami kemalangan ke bengkel yang menjadi panel insuran masing masing.Claim loss of use ini bermaksud pemilik mendapat sejumlah bayaran selama kereta mereka berada dalam bengkel berdasarkan terma terma tertentu seperti tempoh masa mendapat gantian alat ganti dan kadar masa untuk membaiki yang dinyatakan pemilik bengkel kepada penilai.

Pendapat 1

cite dari a to z pertama sekali jika exsiden dan longkai (penarik kete) dtg dan longkai akan suruh sain dokumen supaya mereka dpt dpt komisen 10% dan jgnlah kamu sesekali sain dokumen tu dan x perlu risau longkai akan gertak dan momokkan dgn cite sedih itu la ini la,,,jadi apa tindakan anda??? pertama jgn sain dokumen tu,,,
kedua ckp kat dia sy just nk towing shj,,,biasanya caj dalam 200 je
towingkan kereta anda ke balai yg sepatutnya utk ambil repot ( ikut kawasan la) lepas repot suh longkai tu anta ke bengkel panel yg buat repair haaa yg kene ade pengalaman kalau xde pun xpe just call insurance dan minta alamat panel yg bt repair exsiden lepas tu hehehe ni part yg best tibalah giliran anda pulan untuk claim 10 peratus dr tokey bengkel
caranya esk adjuster insurance akan dtg bengkel dan kira jumla kerosakan
katalah kete mahal bmw ke mercedes ke total repair rm 100000 so anda bole claim 10k dekat tokey bengkel sbb anda da bg job kat tokey bengkel sbb tu la longkai bergaduh sbb nk rebut kete sbb dan duit dr bengkel kete
dan juga bole claim lost of use maximum 3 bulan kot kalau x silap
dan juga hati hati ade bengkel kuat kencing sbb dia dpt claim dr insurance tp dia x tuka barang tu dia just repair je dan juga hati hati kalau longkai kata hanta kat bengkel saya heheheh tu longkai penipu sbb longkai xde bengkel dia just pancing je,,, ni pengalaman aku la dulu aku exsiden kete hancus total claim rm 120000 so tokey bengkel tu terpaksa la bg aku 12k komisen dan juga lost of use 3 bulan sbb ambil masa lama untum repair dan longkai hanya dpt duit towing je 180 hahahah mmg panas longkai tu heheheh sbb x berjaya nk makan aku dan juga call insurance dan suh dia emel detail barang yg sepatutnya tuka lepas tu cek satu satu lepas siap repair kalau kurang satu korang minta duit kat tokey bengkel tu kalau x korang gertak nk bt repot polis sbb dia tipu heheh dulu cina bengkel kene gertak dgn aku terus dia bayar kat aku hahahah

Pendapat 2

Mana ada claim lose of use sampai 3 bln…
Aku dlu kete kat bengkel 2 bln lebih tp claim lose of use pihak insuran lulus
hanya sminggu alasan kete spatutnya boleh disiapkan dlm tempoh tu… Jadi bawala kereta anda ke bengkel panel sahaja utk dibaiki… Jgn nnti anda kene main..saya kena btulkan statement ni.. Loss of use
boleh di tuntut sekiranya anda dilanggar oleh kenderaan lain ye. Kerana
tuntutan tersebut perlu dibuat kepada insurance kereta yang melanggar anda.Itupun jika polis sabit kesalahan itu kepada pihak satu lagi.. Mohon dibetulkan statement ini.. Dan kadar hari bergantung kpd tempoh kenderaan tu dibaiki bukan kereta masuk bengkel smpai keluar bengkel..