Tag Archives: tempat makan

Singgah Makan di Food Truck Melawati

 

 

Menjual makanan menggunakan trak  sudah menjadi trend baru di kalangan peniaga terutama peniaga generasi baru. Pelbagai jenis trak makanan atau food truck di satu kawasan terbuka pula  adalah salah satu idea menarik.

Ada beberapa tempat di Kuala Lumpur menggunakan konsep begini. Antaranya di Taman Melawati Kuala Lumpur.

Malam minggu baru baru ini aku sekeluarga singgah makan di sana kerana tertarik dengan konsep yang mereka bawakan.

Kebanyakan food truck di sini aku lihat  berorientasikan makanan western food di samping terdapat juga ‘food truck’ yang menawarkan menu menu lain seperti steamboat,laksa,roti jala dan kambing bakar.

Aku mencuba hidangan nasi arab dan steamboat sahaja. Dari segi rasa makanan yang kami ambil bagi aku tidaklah mengecewakan. Namun ada banyak lagi makanan di food truck lain yang aku belum cuba.

Sudah semestinya food truck yang pelbagai dan kawasan lapang dan terbuka menjadikan kawasan ini memang best untuk lepak lepak pada waktu malam.Kawasannya di tempat letak kereta agak lapang dan tenang tanpa gangguan bunyi bising lalu lintas.

Lokasi  food truck ini terletak di kawasan tempat letak kereta di belakang Stesen Minyak BHP Taman Melawati Kuala Lumpur. Lokasi tersebut dibuka pada awal malam hingga lewat tengah malam.

IKLAN

Anda ada restoran?.warung?..atau apa apa konsep kedai makan hubungi saya di terbaikmarketing@gmail.com untuk review.

 

 

 

garage-kl-cafe-gaffe

Singgah Makan di The Garage KL

Baru baru ini aku dan Yana ke tempat ini . Kafe ini dikatakan berkonsepkan hipster.
Kafe yang diberi nama Gaffe&Co Cafe ini berada di The Garage KL. Terletak di Jalan Hillview Taman Sri Ukay dan berjiran dengan Bamboo Restoran.
Kedudukan Cafe ini mudah dicari kerana ia terletak di pinggir jalan MRR2 menghala ke arah Ampang.

Kafe ini dibina berasaskan beberapa buah badan kontena. Daripada segi kemudahan restoran ini dilengkapi dengan tandas dan bilik air yang bersih manakala untuk pengunjung muslim kemudahan surau turut disediakan.

Hiasan dalaman di Kafe ini memang menarik minat untuk meneroka setiap dekorasi yang mereka hasilkan.Setiap sudut kafe ini mempunyai susun atur dan hiasan yang berbeza. Keadaan pada waktu petang semasa kami singgahmakan memang agak tenang.

Sekiranya datang pada waktu malam, Kafe Gaffe&Co Cafe  ini turut  menyajikan persembahan live band yang akan memeriahkan suasana santai pada waktu malam.

Bagi aku tempat sebegini amat sesuai bagi mereka yang ingin lepak bersama kawan kawan. Namun rasanya tidak sesuai untuk mereka yang ada anak kecil atas sebab tertentu.

JIKA ANDA ADA TEMPAT MAKAN BEST SILA KOMEN DI BAWAH

20151223_143604

Tempat Makan Tengahari di Keramat Kuala Lumpur

Aku panggil kedai ni kedai
bawah pokok. Salah satu tempat makan tengahari di keramat yang aku suka. Lauk
pauk masakan di kedai makan ni selera pantai timur. Pekerja pekerja kedai pulak
orang Thai.
Makan tengahari di sini
memang sedap. Waktu makan tengahari memang ramai yang datang ke sini. Selain
lauk pauk makan tengahari, Mee Celup dan nasi ayam adalah antara menu masakan
lain yang ada dikedai ini.
Kebiasaanya jika datang ke
sini jam 2-3 petang lauk pauk masih ada sesuai untuk orang yang terlewat makan
tengahari.  
Lokasi kedai makan ii
terletak di Keramat AU3/14.

Nasi Kukus Ayam Panggang Cowboy

Saya berpeluang ke salah satu tempat makan yang dikatakan best dan popular di Port Dickson. Kedai makan ini kelihatan sentiasa mempunyai pelanggan samada siang atau malam.

Kedai ini dibuka seawal jam 12.00 tengahari. Hidangan utama mereka ialah Nasi Kukus Ayam Panggang.


Ayam Panggang yang menjadi menu utama di sini.
Bergambar selepas menu tiba.
Salah satu pandangan hadapan Kedai
Nasi Kukus Ayam Panggang
Cowboy

Tempat makan yang popular yang di maksudkan adalah Cowboy Place. Kedai ini terletak di bahu jalan. Ia berada berdekatan dengan Marina Resort Port Dickson.

Selain menu utama yang saya sebut itu ,pelanggan juga boleh memesan pelbagai makanan panas ala carte.
Penilaian Saya tentang Nasi Kukus Ayam Bakar Cowboy Places. 
Rasa Masakan: ****
Layanan. : ***
Harga : **** RM 6/Set (1/4 ayam)
Tempat : ***

Harga nasi kukus ayam bakar yang dijual di sini amat berpàtutan dengan saiz hidangan.Cuma kuantiti nasi kukus yang diberi agak sedikit.

Rasa nasi kukus ayam bakar itu diakui memang menyelerakan. Keenakan ayam panggang itu sebenarnya banyak dibantu oleh rasa sos bbq yang pedas dan manis.

Namun saya merasakan penggunaan pinggan mangkuk polisterene dan sudu plastik juga agak kurang sesuai. Sebenarnya SM pernah singgah makan di sini pada Jun 2011 nampaknya penggunaan pinggan mangkuk polisterene masih tidak berubah.
Mungkin agak mudah bagi pemilik kerana tidak perlu untuk membasuh pinggan, tetapi ada pelanggan yang merasa tak selesa dan puas berbanding menggunakan pinggan biasa.
20141211_122518

Tempat Makan Best di Pulau Pinang : Nasi Kandar Kampung Melayu

Senarai masakan dan harga yang dijual di kedai ini
Sewaktu ke Pulau Pinang hujung tahun lepas saya mencari tempat makan yang menarik di Pulau Pinang berdasarkan carian google. Saya menjumpai beberapa tempat yang dikatakan sedap makanannya. 
Ketika kami datang, restoran ini hampir ditutup,
Tidak banyak lagi lauk yang ada banyak yang dah habis.
Kedai makan ini ditutup pada jam 12.00 tengahari.
Rupa rupanya kedai telah  dibuka seawal pagi
Di antaranya ialah kedai makan Nasi Kandar Kampung Melayu di  Flat Kampung Melayu Air Itam. Kedai makan ini terletak di bahagian bawah rumah flat di kawasan tersebut. 
Nasi putih lauk kari daging ini dengan limpahan kuah kari
di atas nasi membuatkan perut terasa bertambah lapar
Sewaktu kami tiba ,kedai sebenarnya hampir ditutup kerana waktu operasi bermula seawal 7 pagi dan berakhir 12 tengahari. Lauk pauk pun sudah tinggal sedikit sahaja. Rasa nasi kandar di kedai ini agak menyelerakan dengan rasa kari yang pekat dan cukup rasa. 
Yana sedang melayan Amani yang teringin juga
nak makan nasi kandar